Tilannekatsaus, kokouksia ja uuden suunnistusstrategian alkutahdit sekä kuntorastikortti

Written by Nettitoimitus on . Posted in Puheenjohtajan palsta

Olen viidettä vuotta Suunnistavan Uudenmaan puheenjohtajana. Nämä tiedotteeni ovat ilmestyneet alueen sivuilla noin seitsemän kertaa vuodessa yleensä pidetyn hallituksen kokouksen jälkeen. Tiedotteeni ovat samalla olleet eräänlaisia tilannekatsauksia. Huomaan toistavani itseäni, vaikka yritän joka kerta ”kynään” tarttuessani keksiä jotakin uutta sanottavaa.  Se voisi olla jopa helpompaa, jos lukijat, joita toivottavasti myös on, antaisivat palautetta ja vinkkejä asioista, jotka herättävät yleistä mielenkiintoa alueella.

Suunnistavan Uudenmaan ydintoimintoja ovat nuorisotoiminta, valmennus, kilpailutoiminta, harrastesuunnistus ja koulutus. Karttatoiminta, edunvalvonta, viestintä, hallinto ja talous tukevat. Näitä asioita tämäkin tiedote pääosin sisältää. Vuosikello noudattaa lähes aina samaa kaavaa.

Nuorten toinen Kultainen Kompassi-leiri pidettiin maaliskuun kolmantena viikonloppuna (20.-22.3) Kisakalliossa. Kolmas, kesäleiri, on suunnitelmissa 16.-18.6 eli Juhannus-viikolla.

Aluevalmennettavien kalenteri sisälsi maaliskuussa 15 huippuryhmälle ja 8 AV-ryhmälle suunniteltua tapahtumaa. Pääsiäisen jälkeen jatketaan samalla intensiteetillä kuten tehdään nuorten olympiavalmentajien johdolla myös Varsinais-Suomessa ja Hämeessä. Muilla alueilla on kalentereiden mukaan hiljaisempaa. Seuraavat AV-leirit ovat Kisakalliossa 14.-17.5 ja Pudasjärven Syötteellä 5.-10.6. Pirkkolan testijuoksut, vuoden neljännet, ravataan jälleen ti 14.4. Viime vuoden vastaava testi keräsi ennätykselliset 106 eri-ikäistä tyttöä ja poikaa. Osanottotavoitetta ei ainakaan kannata laskea.

Kotimaan kesäsuunnistuskausi alkoi tälläkin kertaa täysin lumettomissa olosuhteissa. Karjaan Uran perinteinen Billnäsin keskimatka keräsi runsaat 900 osanottajaa, jossa joukossa oli useita Ruotsin maajoukkuesuunnistajia. Kelvolliset kisat  paikoin hyvin pienipiirteisessä kalliomaastossa tuottivat kartanlukuvaikeuksia ainakin tämän kirjoittajalle. Haastan järjestäjät 1:7500 mittakaavan käyttöönottoon yhä laajemmin veteraanisarjoissa. Tuusulan Vappurastit ja Rykmentin Uudenmaan Rastipäivät ovat seuraavat aluella järjestettävät kansalliset kilpailut.

Harrastesuunnistus on siirtymässä kortteleista enemmän metsään. Pääsiäisen jälkeinen viikko sisältää neljät kuntorastit, joiden jälkeen toiminta laajenee ”normaaliin” runsaan kymmenen tapahtuman viikkovauhtiin.

Kolme koulutustapahtumaa on pidetty alkaen liiton aluekierroksesta, joka kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen oli Valo-talolla 23.3. Ratamestarikoulutuksella jatkettin 28.3 ja lasten ja nuorten kilpailujen järjestäjäkoulutuksella 31.3 Pirkkolassa.  Liitto kouluttaa Nuori Suunta ohjaajia taas ensi viikonloppuna. Kevätkauden viimeinen, Lasten ja nuorten radat ratamestari- ja ohjaajakoulutus on vuorossa 18.4.

Suunnistusliiton liittovaltuusto kokoontui lauantaina 21.3 Helia-talolla Itä-Pasilassa. Valtuusto hyväksyi liiton vuoden 2014 toimintakertomuksen, 62 sivun yksityiskohtainen tarkan asiakirjan kiittävin arvioinnein. Valtuusto vahvisti vuoden 2014 tilipäätöksen, joka oli 21 418 € alijäämäinen sekä myönsi vastuuvapauden liittohallitukselle ja toimitusjohtajalle.

Kokouksen jälkeen valtuutetut pääsivät liiton henkilökunnan ja hallituksen jäsenten ohella aloittamaan uuden suomalaisen suunnistuksen strategian 2016- työstämisen asiantuntija Sirpa Korkatin johdolla. Jokainen sai ensin arvioida nykystrategian osa-alueet asteikolla 1-10. Ryhmätyönä jatkettiin kolmen tärkeimmän ja kolmen vähiten tärkeän asian arvioinnilla. Molempien tehtävien vastausten hajonta osoittautui analyysien jälkeen huomattavaksi.

Seuraavana tuli etsiä vastauksia kysymyksiin: Mitä toimintaympäristössa tapahtuvista asioista tulisi huomioida jatkossa, mitä seurauksia niistä aiheutuu, mitä tulisi tehdä ja miten toimenpiteet tulisi näkyä strategiassa? Eri ryhmät listasivat ainakin seitsemän merkittävää toimintaympäristön muutosta, niiden seurausta ja toimenpidettä.

Viimeisenä kohtana listattiin tärkeitä asioita strategian evästyksiksi ja jatkotyöstöjä varten. Talous, harrastajamäärät, urheilumenestys ja imago nähtiin yleisesti tärkeimpinä edellytyksinä. Projekti jatkuu hallituksen ja pienryhmien jatkotyönä. Valtuusto ottaa kantaa uuteen strategiaan viimeistään syyskokouksessa marraskuun lopulla. Kaiken kaikkiaan  valtuusto sitoutettiin ja ajettiin sisään strategiatyöhön todella tyylikkäällä tavalla.

Liittovaltuuston ja aluekierroksen jälkeen Suunnistavan Uudenmaan sääntömääräinen kevätkokous hyväksyi vuoden 2014 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen to 26.3. Runsaan kahdenkymmenen osanottajan HyRa:n Mia Borgenströmin puheenjohdolla sujuvasti edennyt istunto myönsi tili- ja vastuuvapauden alueen hallitukselle. Tilikauden alijäämä oli vain 246,66 euroa. Alueen hallitus kokoontuu seuraavan kerran 21.4.

Viimeisenä, muttei ihan vähäpätöisena asiana tuon tietoonne EPSU:n, Etelä-Pohjanmaan suunnistuksen mielenkiintoisen innovaation. Alue on ottanut käyttöön yhteisen iltarastikortin, joka kelpaa maksuna jokaisen yhteistyöseuran, myös FSO Pohjanmaan seuran järjestämillä kuntorasteilla. Kortin viime vuoden aloitushinta oli 60€, joka maksettiin oman seuran tilille ja käyttöön. Korttimyynti ylitti heti aikaisemmat kausikortit. ”Yksittäinen suunnistaja on suurin voittaja” -kannustuslause tuntui purevan ainakin Pohjanmaalla. Keskustelu korttiasiasta on syytä käynnistää myös meillä. Toteutus siirtyy aikaisintaan ensi vuoteen.

Onnistuneita harjoituksia ja oivalluksia rasteille!

Vesa Tervo

SU:n puheenjohtaja