Tilannekuvaa päivitettiin, kilpailuhakemuksia käsiteltiin

Written by Nettitoimitus on . Posted in Puheenjohtajan palsta

SU:n hallitus kokoontui kesätauon jälkeen ma 7.9 vuoden neljänteen kokoukseensa päivittämään tilannekuvansa ja käsittelemään ensi vuoden aluemestaruus- ja kansallisten kilpailujen sekä seuraavien vuosien SM-kilpailujen hakemuksia.

Tämän viikonlopun 12.-13.9 Kultainen kompassi –finaaliin Tampereella on alue ilmoittanut peräti kuusi neljän D14 sarjan tytön ja neljän H14 -pojan joukkuetta. Joukkueet puolustavat viime vuoden voittoa. Perinteet velvoittavat myös useiden aikaisempien vuosien voittojen kautta. Tytöillä ja pojilla on omat yhteislähtönsä neljälle eri radalle, joista joukkueen kolmeen parhaan tulos lasketaan sijoituspisteinä joukkuetulokseen. Toivottavasti kaikki kuusi joukkuetta, yhteensä 48 nuorta suunnistajaa taustahenkilöineen saadaan koolle terveinä ja iskukykyisinä. Joukkueet on valittu neljän aluekilpailun perusteella. Lisäksi vuoden aikana on järjestetty kaksi Kultainen kompassi- leiriä tammi- ja kesäkuussa nuoriso-ohjaajamme Virpi Palmenin johdolla.

Harrastesuunnistuksen osanottajamäärät ovat jatkaneet kasvuaan. Uusia Mobo-ratoja on alueelle tullut kuusi. Lisäksi FSO:n seurat ovat aikaansaaneet kaksi uutta rataa. Kuntosuunnistukset jatkuvat aina marraskuulle.

AM-kisat ovat toteutuneet suunnitelmien mukaan. Kytäjä tarjosi jälleen kerran todellisen haasteen pitkän matkan ja viestin kisoissa, jotka Hyvinkään Rasti järjesti loisto-olosuhteissa 15. – 16. elokuuta. Ari Kataisen suunnittelemiin ratoihin ja veteraanisarjojen 1:7500 karttaan oltiin hyvin tyytyväisiä. Parhaat voittivat mitalit, mutta hallitus esitti keskustelussa huolensa tavoiteaikojen reiluihin ylityksiin ja osin sen myötä keskeyttäneiden tai hylättyjen melko suuren määrään. Esimerkkinä oman sarjani H60:n kiistaton mestari HS:n Esa Lehto käytti 5,5 km:n rataan 1.05, kun viime viikonlopun SM-kisassa Pöytyällä VeVe:n Teuvo Töyrylä voitti mestaruuden 6,3 km:n radalla ajalla 48.53. Kytäjällä Lynx:n Aapo Leskisen voittaman H21:n 52 lähtijän joukosta 39 sai tuloksen.

Viime torstai-illan 10.9 EsAk:n am -sprintissä Espoon Soukassa hylättyjä ja keskeyttäneitä oli jälleen huomattavan runsaasti. Esimerkiksi H60:n 21 lähtijästä hylättiin peräti 9 ja voittoaikakin, RR:n Veijo Salmen, nousi yli 20 minuutin. Kolmelta suunnistajalta saamani palautteen mukaan kilpailu kolmessa eri tasossa tuotti erityisiä vaikeuksia. Voitaisiinko eri tasot, maanpinta, 1. ja 2.kerros, erottaa esimerkiksi eri taustavärein? Kilpailujen valvojien ja teknillisten asiantuntijoiden rooli asiakkaiden, meidän suunnistajien, edun valvojina korostuu yhteistyössä ratamestareiden kanssa. Voittajan pitäisi päästä tavoiteaikaan kilpailumuotoa vastaavilla radoilla eli pitkällä myös pitkiä reitinvalintavälejä, keskimatkalla teknistä taituruutta mittavia lyhyitä välejä, sprintissä molempia ja viestissä ovelia hajontoja, oivalluksia.

Koulutusohjelmassa oleva OCAD -jatkokurssi toteutuu su 25.10 paikassa, joka selviää SU:n sivuilta lähiaikoina. Hallitus keskusteli myös ensi kauden koulutustarpeista ja -tapahtumista, jotka jatkunevat entisellä tasolla.

Kilpailuhakemuksia oli hallituksen käsittelyssä yhteensä 24, joista SM-kisoja 6, kansallisia 17 ja am-mestaruus 1. Kaksipäiväisten molemmat kisat on laskettu tässä erillisinä. Hallitus päätti puoltaa SM-kisojen ja kansallisten hakemuksia, jotka pääsääntöisesti järjestetään esitettyinä perinteisinä ajankohtina. Sen sijaan am-kisat kokevat melkoisia muutoksia kalenterin muiden kisojen vuoksi. Niinpä perinteinen elokuun puolivälin pitkän ja viestin viikonloppu purkautuu muun muassa Viron Veteraani MM-kisojen takia. EsAk:n am-viestin hakemus 29.5.2016 toteutunee. Muut am-kisat ja AO-kisat sovitetaan kansallisten yhteyteen tai uuden hakumenettelyn kautta sopiviin ajankohtiin. Kilpailuohjaajamme Pauli Juutilainen valtuutettiin asioimaan seurojen kanssa järjestäjien ja ajankohtien ratkaisemiseksi.

Hallitus päätti myös kutsua syyskokouksen koolle ma 16.11.2015 klo 18 Pirkkolassa. Syysseminaari järjestetään tarvittaessa kokouksen yhteydessä sen jälkeen jollakin teemalla.

Suomen Suunnistusliiton kauden päätöstilaisuus ”Rastikaronkka” on 20.-22.11 Tallinnassa. Sinne ei alueelta ole ainakaan liian pitkä matka. Veteraani MM-kisoihin tähtäävät voivat harjoitus-sprintata vanhassa Hansa-kaupungissa parikin kertaa karonkan yhteydessä.

Marjaisaa ja sienirikasta syksyä sekä onnistuneita loppukauden kisoja toivottaa

 

Vesa Tervo

SU:n puheenjohtaja