Uusi strategia ja kevätkokoukset

Written by Nettitoimitus on . Posted in Puheenjohtajan palsta

Suunnistusliiton valtuuston kevätkokous pidettiin Katajanokalla la 2.4 Jyryn mainion Stadisprintin jälkeen. Valtuusto hyväksyi liiton vuoden 2015 toimintakertomuksen, peräti 61 sivun laadukkaan ja yksityiskohtainen tarkan asiakirjan kiittävin arvioinnein. Valtuusto vahvisti vuoden 2015 tilipäätöksen, joka oli 23 828 € alijäämäinen sekä myönsi vastuuvapauden liittohallitukselle ja toimitusjohtajalle.

Liittovaltuusto hyväksyi lopulta myös lajin uuden strategian ”Suomi suunnistaa”. Hyväksymistä edelsi toimitusjohtaja Mika Ilomäen strategian esittely ja pitkähkö puolentoista tunnin keskustelu. Valtuuston puheenjohtaja Timo Peltola sitoutti kaikki valtuutetut yhteiseen päätökseen ja velvoitti jokaista käyttämään puheenvuoron sekä ilmaisemaan kantansa uudesta strategiasta. Kannanotot olivat lähes poikkeuksetta strategiaa puoltavia, mutta myös pieniin yksityiskohtiin meneviä. Eniten huolta kannettiin suunnistuksen menestymisestä ja nuorisosuunnistuksen toteutuksesta.

Suomi suunnistaa -strategia ohjaa Suunnistusliiton ja koko lajin toimintaa vuosina 2016-20. Strategian ydintavoitteet ovat lajin menestyminen, näkyminen ja kasvaminen sekä se, että yhä useampi suomalainen suunnistaa. Tavoitteena on myös, että suunnistus on tasa-arvoinen, hyvinvointia edistävä ja ympäristöystävällinen liikuntamuoto.

Ajattelin osaltani ”jalkauttaa” strategian sen ydintavoitteittain omalle alueellemme ja seuroihin tämän ja myöhempien puheenjohtajan tiedotteiden kautta. Strategian keskiössä ovat menestys ja näkyminen. Kaiken kaikkiaan strategia on keskeinen työkalu niin oman alueemme kuin sen seurojen toimintasuunnitelmia laadittaessa ja kehitettäessä. Olisiko jo tämän vuoden toimintasuunnitelmia mahdollisuus tarkistaa uuden strategian suuntaan? Sen pohjalta toimimme koko suomalaisen suunnistuksen parhaaksi.

”Suunnistus menestyy” -tavoitetilassa Suomi on pysyvästi kolmen parhaan maan joukossa kaikissa suunnistusmuodoissa, niin suunnistuksessa kuin hiihto-, pyörä- ja tarkkuussuunnistuksessa sekä aikuisten että nuorten sarjoissa. Huipulle tähtäävät urheilijat ymmärtävät ja toteuttavat lajin ja muodon vaatimukset vuoden jokaisena päivänä. Huipulle tähtäävät seurat ymmärtävät ja toteuttavat lajin ja valitsemansa painopisteen mukaisen suunnistusmuodon edellytykset vaativaa toimintaa. Maajoukkue- ja urheiluakatemiavalmennus on innostavaa, rikastavaa ja osaamista kehittävää.

Tavoitetilaan päästään keinoilla, jossa parhaat urheilijat ovat parhaassa valmennuksessa parhaissa olosuhteissa. Valmennusjärjestelmää sekä valmennus- ja ohjaajakoulutusta kehitetään. Seuravalmennusta ja seurojen yhteistyötä tuetaan ja parhaita käytäntöjä jaetaan avoimen viestinnän periaattein. Olen vakuuttunut, että seurojen yhteistyön kehittämisedellytykset ovat vertailukelpoiset, elleivät erinomaiset väkirikkaalla, tiiviillä ja osaavalla Uudellamaalla.

Tavoitteiden toteutumista mitataan eri tasojen mitalitilastoilla aina aluemestaruuskilpailuista alkaen. Liiton ja seurojen huipulle tähtäävien urheilijoiden sekä osaavien valmentajien määrä ja koulutuksen volyymi ovat tärkeitä mittareita. Lajiin palkattujen valmentajien ja seuratyöntekijöiden määrä sekä parhaiden urheilijoiden määrät urheiluakatemioissa ovat muut selkeät ja yksinkertaiset mittarit.

Suunnistavan Uudenmaan sääntömääräinen kevätkokous hyväksyi vuoden 2015 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen tiistaina 12.4 Pirkkolassa. Runsaan kahdenkymmenen osanottajan Pauli Anttilan puheenjohdolla sujuvasti edennyt istunto myönsi tili- ja vastuuvapauden alueen hallitukselle. Kokous virallisti myös Pauli Anttilan valinnan alueemme koulutusohjaajaksi. Uudet SU -aluekalenterit jaettiin jäsenseurojen edustajille.

Päättyneen vuoden 2015 aikana alueella järjestettiin 405 harrastesuunnistustapahtumaa. Niihin osallistui 80325 kävijää eli keskimäärin 198 kävijää tapahtumaa kohden. Vuonna 2014 tapahtumia oli 385 ja kävijöitä 73 094. Kuntorastien osallistujamäärän kasvoi siten ennätykselliset 10 prosenttia. Kuntosuunnistusten suosio on kasvanut myös koko maassa. Järjestäviä seuroja oli Uudellamaalla 27, jotka ansaitsevat kiitoksen kuntosuunnistusten ansiokkaasta toteutuksesta.  Mobo – rastistoja oli viime kesänä käytössä 15 maastoalueella.

Nuorisosuunnistuksen Oravapolkuviestien (AOV) joukkueiden määrä 99 pysyi samana kuin vuonna 2014, jolloin joukkueita oli yksi vähemmän.  Alueen oravapolkukilpailu AOK keräsi 197 (176+121) osanottajaa eli 50 nuorta vähemmän kuin edellisenä vuotena.

Kultainen kompassi kisan finaalissa Suunnistavan Uudenmaan ykkösjoukkue joutui usean voiton jälkeen taipumaan kolmanneksi. Häme vei kaksoisvoiton. SU asetti kisaan ennätykselliset kuusi joukkuetta, jotka kaikki saivat hyväksytyn suorituksen.

Alueen valmennus toteutettiin viimeistä kertaa nuorten olympiavalmentaja Antti Örnin johdolla. Valmennusryhmiin kuului yhteensä 46 urheilijaa kolmeen tasoryhmään jakautuneena.  Jatkossa Antti keskittyy liiton valmennusjärjestelmään kuuluvan Uudenmaan akatemiaryhmän valmennukseen. Perinteiset Pirkkolan testijuoksut järjestettiin 7 kertaa. Osanottajia oli 609.

Hiihtosuunnistuksessa saatiin ratkottua vain sprintin aluemestaruudet neljän alueen yhteiskilpailuna Luumäellä. Kesäkauden aluemestaruuskilpailujen henkilökohtaisiin sarjoihin ilmoittautui yhteensä 1963 kilpailijaa eli 158 viimevuotista enemmän. Hyvinkään Rasti isännöi pitkän ja viestin am-kilpailut myös Päijät-Hämeen suunnistajille elokuun puolivälissä.

Alueen seurat järjestivät 17 (2014: 22) kansallista kilpailua, joiden lisäksi alueella käytiin SM-pitkä R1(KarU) ja Nuorten Jukola (OK Raasepori).

Kauden päätteeksi Suunnistusliiton Rastikaronkassa Tallinnassa 21.11.2015 aluettamme palkittiin

Antti Rusanen (KeU) vuoden tarkkuussuunnistajana, Synnöve Miettinen (HS) vuoden suunnistushenkilönä ja Virpi Palmen (EsSu) vuoden ohjaajana. Pinja Koskinen (RR) ja Topi Raitanen (HS) pokkasivat stipendit.

Alueen jäsenseurojen määrä nousi 44:än, kun Downtown 65 Endurance Vantaalta, Team Lost Lopelta ja tämän vuoden puolella Kerkesix Espoosta hyväksyttiin SU:n jäseniksi.

Tilikauden alijäämä oli 3.166,37 euroa eli 633 talousarvion 3800 euroa pienempi.

Vuosi 2015 voidaan täten paketoida. Vuoden 2016 suunnistuskauden haasteet odottavat meitä kaikkia.

 

Vesa Tervo

SU:n puheenjohtaja