Aluemestaruuksia, SM keskimatkaa ja suunnistuksen näkyvyystavoitteita

Written by Nettitoimitus on . Posted in Puheenjohtajan palsta

Suunnistavan Uudenmaan hallitus kokoontui neljännen kerran ke 1.6. Päivitimme lähinnä toiminta-alueiden tilannekuvan ennen kesätauon alkua. Kokonaisuutena toimintavuosi on sujunut suunnitelman mukaisesti. Keskimatkan, pitkän ja viestien aluemestaruudet on ratkottu sekä nuorten oravapolkuviestit kisailtu. Aluemestaruuskilpailujen osanottajamäärät vaihtelivat viidensadan molemmin puolin, kun ulkopuoliset kasvattivat hieman määriä hyvin onnistuneissa kisoissa. MU järjestämällä vaativalla pitkällä myös Päijät-Häme oli mukana. Pääsarjojen osanotto oli Saaren Tornikalliolla kuitenkin yllättävän laimeaa ehkä ajankohdasta johtuen.

Hallitus keskusteli myös Päijät-Hämeen ehdotuksesta järjestää ensi vuoden aluemestaruusviestit ja ehkä myös pitkät matkat yhdessä elokuussa Lahti-Hollola Jukolan 2018 esikisana. Järjestäjät haluaisivat pitää kisat Jukolan viereisessä harjoitusmaastossa Sairakkalassa. Samalla on tarkoitus testata Jukolan kisakoneistoa ja saada erityisesti viesteihin laatuhajonnat vaativaan supikkoon ja osanottajille poikkeuksellinen malliharjoitus Jukolan tyyppimaastoon.

Keskustelussa todettiin, että hallitus suosii ensisijaisesti alueen omien seurojen am-kisajärjestelyä, mikäli vain sopiva hakija löytyy. Kalenteriimme sopii parhaiten elokuun perinteinen toinen viikonloppu 12. -13.8.2017. Päätimme kuitenkin vielä kysyä erityisesti Jukolaan tähtäävien huippuseurojen mielipiteitä Sairakkala- vaihtoehtoon ennen lopullista päätöstä. Mahdollisena nähtiin myös se, että pitkät järjestäisi oman alueen seura ja viestit Jukolan 2018 järjestäjä ehkä yhdessä vielä Kanta-Hämeenkin kanssa. Kannanotot pyytäisimme kesäkuun kuluessa kilpailuohjaaja Pauli Juutilaiselle, joka muistuttaa tästä seuroja vielä erikseen.

Viime tiedotteessani aloitin uuden Suomi suunnistaa –strategian ”jalkautuksen” omalle alueellemme ja seuroihin ”Suunnistus menestyy”- ydintavoitteesta. Jatkan nyt ”Suunnistus näkyy” –tavoitetilaan, jossa suunnistus näkyy eri medioissa ympäri vuoden myös kaamosaikana. Lajin viestintä muuttuu median muutoksessa ja suunnistajat ovat itse aktiivisia näkyvyyden lisääjiä. Viestintä on jokaisen suunnistajan oikeus, ei vain joidenkin velvollisuus.

Tavoitetilaan päästään keinoilla, jossa televisioitavia tuotteita ovat Jukola, MM-kisat, Huippuliiga ja maailmancup. Suunnistajat ovat aktiivisia paikallisista medioista valtakunnalliselle tasolle. Pelkkien tulosten lisäksi halutaan tarinoita ja esikuvia sekä saamaan uudet suunnistuspersoonat sekä nousevat kyvyt esiin. Suunnistaja -lehden levikkiä pyritään lisäämään laajemmalle kohdeyleisölle. Pyritään näkymään myös lajin ulkopuolisissa medioissa. Uudellamaalla mediakilpailun kovuus aiheuttanee todellisen haasteen keinojen toteuttamiseen. Alueen seurojen on saatava jalkansa paikallismedioiden ovenrakoon ja tuotettava itse haluamansa aineistot. Median supistetut toimittajavoimat siihen tuskin yksin kykenevät.

Tavoitteiden toteutumista mitataan valtakunnan tason tv-aikana sekä printti-, web- ja some -seurantana. Suunnistuksen lajiarvostusmittarit ja äänenkannattajamme levikki ovat muita mittareita. Paikallistasolla ja aluetasollakin juttujen määrä on selkeä mittari. Menestyvää lajia on helppoa näyttää ja siitä viestiä, mutta se vaatii ennen muuta suunnistajien omia ponnistuksia ja työpanosta.

Anttolan Urheilijoiden ja Hämeenlinnan Suunnistajien isännöimät SM-keskimatkat ratkottiin viime sunnuntaina 5.6. Epävirallisen laskelmani mukaan SU:n seurat saavuttivat R1:n kisoissa 6 ja R2:n 10 mitalia yhteensä 32 eri sarjassa. Rohmusimme siten 16,7 % jaossa olleista 96 mitalista. En osaa verrata tulosta aikaisempien vuosien vastaaviin, mutta voisin jatkaa tämän mittarin seurantaa ainakin tämän vuoden muiden SM-kisojen jälkeen. Miten strategiamme ydintavoite, oman alueemme ”suunnistus menestyy”?

 

Kohti Lappee –Jukolaa mennään HS:n perinteisten Suunto -Gamesien ja/tai useiden valmistavien kuntorastien kautta.

 

Vesa Tervo

SU:n puheenjohtaja