Kilpailuhakemuksia, Kultainen kompassi, SM pitkät ja strategian kolmas ydintavoite

Written by webmaster on . Posted in Puheenjohtajan palsta

SU:n hallitus kokoontui kesätauon jälkeen ti 6.9 vuoden viidenteen kokoukseensa päivittämään tilannekuvansa ja käsittelemään ensi vuoden aluemestaruus- ja kansallisten kilpailujen sekä muita hakemuksia.

Kilpailuhakemuksia oli yhteensä 24, joista kansallisia 14 ja am-mestaruuskilpailuja tai AO-kisoja 8 sekä vuoden 2018 FinnSpring, jota EsAk ja LeSi anovat yhdessä. Kaksipäiväisten molemmat kisat on laskettu tässä erillisinä. Hallitus päätti puoltaa kansallisten hakemuksia, jotka pääsääntöisesti järjestetään esitettyinä perinteisinä ajankohtina. Mielenkiintoisen poikkeuksen tuo HiKi:n Prismarastit, jotka ensi keväänä pidetään kolmipäiväisinä maailmancupin yleisökilpailuna 25.-28.5.2017. Ensi vuonna viestien ja sprintin SM-kisat järjestetään alueellamme EsSu:n(R1) ja HyRa:n(R2) sekä HS:n vastatessa isännyydestä viikonloppuna 16.-17.9.

Am-kisat näyttävät ensi vuonna palaavan perinteisille paikoilleen, kun elokuun puolivälin pitkän ja viestin viikonloppu myönnettiin KaRa:lle. Päijät-Hämeen ehdotus järjestää ensi vuoden aluemestaruusviestit ja ehkä myös pitkät matkat yhdessä elokuussa Lahti-Hollola Jukolan 2018 esikisana hylättiin. Sprintin ja yön mestaruuskilpailujen sekä AO-kisojen tarkat ajankohdat ja osin järjestäjätkin jäivät vielä avoimeksi, joita kilpailuohjaajamme Pauli Juutilainen valtuutettiin selvittämään.

Hallitus päätti myös kutsua syyskokouksen koolle ti 16.11.2016 klo 18 Pirkkolassa. Syysseminaarille ei nähty tarvetta.

Viime viikonlopun 10.-11.9 Kultainen kompassi –finaali Seinäjoella toi alueen kolmelle joukkueille sijat 2, 10 ja 18. Häme osoitti jälleen vahvuutensa Nuorten Tiomilan ja Nuorten Jukolan tavoin ottamalla ykkös- ja kolmossijat. Finaalissa 14 sarjan tytöillä ja pojilla on omat yhteislähtönsä neljälle eri radalle, joista joukkueen kolmeen parhaan tulos lasketaan sijoituspisteinä joukkuetulokseen. Paras joukkueemme koostui viiden seuran nuorista suunnistajista.

Lynxin ja OK77:n sekä KooVeen isännöimät SM-pitkät matkat ratkottiin sunnuntaina 4.9. SU:n seurat saavuttivat R1:n kisoissa 4 ja R2:n 10 mitalia yhteensä 32 eri sarjassa. Rohmusimme siten 14,6% jaossa olleista 96 mitalista. Kevään keskimatkoilla mitalisaalis oli yhteensä 16 eli 16,7%. Sprintin ja viestien SM-kilpailut Etelä-Pohjanmaalla ovat seuraava menestyksemme mittari.

Siirryn seuraavana uuden Suomi suunnistaa –strategian ”jalkautuksen” kolmanteen vaiheeseen. Edellisissä tiedotteissa 18.4 ja 8.6 käsittelin ”Suunnistus menestyy”- ja ”Suunnistus näkyy” ydintavoitteita. Jatkan nyt ”Yhä useampi suunnistaa” – tavoitetilaan, jossa suunnistajia, suorituksia ja resursseja on enemmän. Tavoitetilassa seuratoiminta on vetovoimaista ja kehittyvää. Tunnemme suunnistajat ja osaamme hyödyntää heitä koskevaa tietoa.

Tavoitetilaan päästään keinoilla, jossa kehitetään matalan kynnyksen kokeiluja ja malleja niin perheille, lapsille, nuorille kuin aikuisille. Nuorisosuunnistus viedään kerhoihin ja kouluihin. Seurayhteistyötä kehitetään ja suunnistus-alueet sekä seurat toimivat aktiivisesti. Kuntosuunnistusta varten kehitetään portaali ja uudet tuotteet, Suunnistaja-ID.

Matalan kynnyksen kokeilut ja mallit ovat innovaatioita, joita seurat kehittävät yksin tai yhteistyössä ja joissa uudet ideat, hullutkin ovat kokeilemisen arvoisia. Voisiko kesän hittituotteen, Bokemon pelin ideaa soveltaa jotenkin suunnistukseen ja miten? Portaalin ja Suunnistaja-ID:n kehittäminen on liiton johtamaa toimintaa, josta kuulemme ehkä Tampereen Rastikaronkassa ja syysliittovaltuustossa lisää marraskuun lopulla.

Tavoitteiden toteutumista seurataan mittareilla, jossa kokeiluille on syntynyt työtapa, niitä tulee vuosittain useita ja ne jaetaan, parhaita palkitaan ja otetaan käyttöön. Seurayhteistyön kehitetyt toimintamallit ovat toiminnassa. Harrastajamäärä on kasvanut 60 000 suunnistajaan ja suunnistussuoritusten määrä on kasvanut. Kuntosuunnistusportaali, uudet tuotteet ja Suunnistaja-ID ovat olemassa ja niitä käytetään. Suunnistajien, asiakkaiden profiilit tunnetaan ja niitä hyödynnetään tuotekehityksessä ja kumppanuuksissa.

Suunnistava Uusimaa muodostaa monella mittarilla noin 10% koko maan suunnistuksesta. Siten alueen harrastajamäärä voisi kasvaa strategiajaksolla runsaaseen 6000. Suorituksina se tarkoittaisi noin 60 000.

Alueellamme aloitti kesän aikana uusi suunnistuksen taitotreeneihin keskittyvä yritys, Sporzz, joka liikeideansa mukaisesti haluaa edistää suunnistusta. Sporzz, info@sporzz.net julkaisee kuukausittain tapahtumakalenteria uutiskirjeessä, joka täydentää SU:n sivulta löytyvää ja painetun aluekalenterin tietoja. Sporzz järjestää kuukausittain seuroille ja yksittäisille suunnistajille yhden omatoimisen taitoharjoituksen sopivassa maastossa. Alueen hallitus katsoo Sporzzin toiminnan olevan linjassa liiton uuden strategian kanssa ja tukee sitä. Ehkä kuulemme Sporzzista lisää syyskokouksemme yhteydessä.

Etelä-Pohjanmaa kutsuu seuraavana

Vesa Tervo
SU:n puheenjohtaja