Rastikaronkan kaikuja ja liiton uusi johto

Written by Nettitoimitus on . Posted in Puheenjohtajan palsta

Aikuisten ja nuorten maajoukkuetiimit, suunnistusliiton palkattu henkilöstö ja luottamusjohto sekä melkoinen joukko suunnistajia kokoontui Tampereella 25.-27.11 adventtiviikonloppuna. Maajoukkueella oli sprintti- ja muita harjoituksia kolmena päivänä sekä aiheeseen liittyviä luentoja, joihin myös muu väki saattoi osallistua. Itse pidin kovin Eskolan Mikon eli Lammikon lauantain sprinttiharjoituksesta, joka oli vaativa ja tekninen ja poikkeuksellisesti 1:3000 kartalla. RR:n Miika Suominen veti 3,1km:n radan kovaa aikaan 12.57. Myös Rantalan Kallen innostava ja asiantunteva sprinttiluento ja erityisesti mieleen.

Lauantai-illan gaalassa palkittiin vuoden parhaat. Huomionosoitukset kohdistuivat tällä kertaa muiden alueiden seurojen edustajille, mutta jotakin Uusimaakin sai. Antti Örn palkittiin vuoden valmentajana, joka on luotsannut Suomen nuoria menestyksekkäästi ja nousujohteisesti useita vuosia. Antti on myös Topi Raitasen henkilökohtaisten valmentaja. Kevään Helsinki City-O kaupunkisuunnistustapahtuma valittiin vuoden PR-tapahtumaksi. Rasti-Jyryn ja Outdoor Athleticsin järjestämä uusinnovaatio toi suunnistuksen pääkaupungin ytimeen ja houkutteli tapahtumaan kaiken tasoisia suunnistajia. Muut palkitut selviävät liiton omilta sivuilta.

Suomen Suunnistusliiton valtuuston syyskokous pidettiin sunnuntaina. Suomen Olympiakomitea valitsi edellisenä päivänä Timo Ritakallion puheenjohtajakseen, joten suunnistusliiton puheenjohtajuus oli avoin. Reimo Uljaksen johtama vaalitoimikunta oli tehnyt huolellista valmistelutyötä ja löytänyt uudet ehdokkaat kaikille erovuoroisten posteille. Reimo käytti pitkän alustavan puheenvuoron perusteluineen ennen valintoja ja esitti sopuvaalia. Kokous hyväksyi vaalitoimikunnan esityksen ja valitsi varapuheenjohtaja Tuija Soanjärven liiton uudeksi puheenjohtajaksi. Lynxiläisten johtovastuu säilyi. Tuijan tilalle varapuheenjohtajaksi tuli Arttu Lappi EsSu. Arttu Lapin jäsenpaikan täytti Ari Torniainen Lappeenrannasta, Antti Ekonojan tilalle valittiin Arto Vilppola Torniosta ja Maria Rantala valittiin jatkamaan.  Varajäsen Ismo Turusen RR korvasi Mikko Eskola Tampereelta.

Liittovaltuusto hyväksyi myös vuoden 2017 toimintasuunnitelman ja talousarvion. Toimintasuunnitelma oli laadittu vastaamaan liiton uutta organisaatiorakennetta, joka taas oli tarkistettu uutta strategiaa vastaavaksi. Ytimessä on kolme yksikköä, jotka ovat huippusuunnistus-, seuratoiminta- ja tapahtuma-yksiköt. Markkinointi ja viestintä sekä toimisto johtoineen tukevat ydinkokonaisuutta. Tuleva vuosi on osin uuden toimintakulttuurin luomista.

Myös talousarvio oli laadittu uutta organisaatiorakennetta vastaavaksi. Vertailu edellisiin vuosiin on siten hankalaa, mutta arvion loppusumma 2,9 miljoonaa vastaa päättyvän vuoden toteumaa.

SU:n syyskokouksen 15.11 hyväksymä ensi vuoden toimintasuunnitelma laadittiin soveltuvin osin liiton uutta strategiaa vastaavaksi. Hallitus ei nähnyt suurta tarvetta muutoksiin. Liiton organisaation muututtua jää sekä liiton että alueiden haasteeksi, tuleeko myös alueiden tarkistaa organisaatiorakenteensa.

Nyt voinen lopettaa. Rasteilla nähdään.

Vesa Tervo
SU:n puheenjohtaja 2011 -2016