Kevätkokouksen kynnyksellä

Written by webmaster on . Posted in Puheenjohtajan palsta

Suunnistusvuosi 2012 on tätä kirjoitettaessa edennyt jo vaiheeseen, jossa hiihtosuunnistuskausi on päättymässä ja kesäsuunnistuskausi tekee tuloaan. Hiihtosuunnistuksen viimeinen SM-tason koitos, erikoispitkä, ratkotaan Lapin lumirastien yhteydessä Pellossa pääsiäisenä samaan aikaan, kun Raaseporissa juostaan sulilla.

Suunnistavan Uudenmaan toiminnan painopiste on ollut alkuvuonna valmennuksen ja koulutuksen toiminta-alueilla. Suunnistusliiton henkilöstöön kuuluva nuorten olympiavalmentaja Antti Örn aloitti tehtävässään vuodenvaihteessa. Hänen päätehtävänään on tukea alueen parhaiden suunnistajien päivittäistä valmennusta pääkaupunkiseudulla noin 70%:n osuudella työpanoksesta, mukaan lukien pääkaupunkiseudun urheiluakatemian (Urhea) ja Mäkelänrinteen lukion suunnistusvalmennus. Mäkelänrinteen valmentajana Antti aloittaa 1.8.2012. Toimenkuvaan kuuluu myös Uudenmaan alueellisen valmennuksen koordinointi noin 10%:n osuudella sekä liiton valmentajakoulutuksen, 2-3 tason pääkouluttajana toimiminen noin 20%:n osuudella.


SU:n hallitukseen kuuluva valmennusohjaaja Pekka Väisänen toimii kiinteässä yhteistyössä nuorten olympiavalmentajan kanssa. Hän pitää hallituksen tietoisena valmennuksen toteutuksesta ja huolehtii muun muassa perinteisten Pirkkolan testijuoksujen järjestämisestä. Pekka vastaa Mäkelänrinteen suunnistusvalmennuksesta kevätlukukauden loppuun ja tukee olympiavalmentajaa harjoitusten toteutuksessa, testeissä sekä koulutustapahtumissa. Aluevalmentajat tarvitsevat henkilökohtaisten ja seuravalmentajien sekä seurojen tuen, josta 18.1 pidetyn valmentaja-infon myönteinen ja innostunut henki osaltaan kertoi. Tästä on hyvä jatkaa kohti vaikuttavia tuloksia.

Koulutuksen toiminta-alueella tammikuun viikonlopun ratamestariseminaarissa Liikuntamyllyssä oli noin 30 osanottajaa. Pirkkolan ratamestarikoulu 4.2 kokosi 26 henkilöä. Eilisen 17.3 OCAD-kurssiin jälleen Pirkkolassa osallistui täysi huone eli peräti noin 30 kartanpäivityksestä kiinnostunutta. Sen sijaan 3.3 pidettäväksi suunniteltu lasten ja nuorten ratojen ratamestarikurssi Haagan VPK:lla jouduttiin perumaan kokonaan kouluttajan sairastumisen vuoksi. Kevään viimeinen alueen oma koulutus, lasten ja nuorten kilpailutapahtuman järjestäminen, on Pirkkolassa 31.3. Se on samalla nuorten kilpailujen järjestäjätapaaminen. Alueen omilla koulutustapahtumilla on ollut selkeä tilaus ja niitä kannattaa jatkaa myös tulevina keväinä ennen kauden alkua.

Hiihtosuunnistuksen keskimatkan ja pitkän aluemestaruudet kilpailtiin Mäntsälän Hirvihaarassa helmikuun viimeisenä viikonloppuna. Mäntsälän Urheilijat on huolehtinut kiitettävällä tavalla talvisen suunnistusmuodon kilpailujärjestelyistä jo usean vuoden ajan. Sen sijaan sprintin ja parisprintin järjestäjätahoa emme useista tiedusteluista huolimatta löytäneet. Hiihtosuunnistuksen osaaminen ja kisojen järjestelytaito sekä myös harjoitusmahdollisuudet Uudellamaalla näyttävät olevan huolestuttavasti häviämässä. Haluammeko me oikeasti tätä?

Nuorten AOV- ja AOK –kilpailujärjestäjät ovat löytyneet. Helsingin Suunnistajat huolehtii kevään AOV:sta 24.5 ja Karkki-Rasti elokuun AOK:sta 21.8. Alueen kannalta olisi toivottavaa, että kaikki kilpailujen järjestäjäkykyiset seurat hakisivat jotakin aluemestaruus- tai AO-kilpailua vuosittain kansallisen tason perinteisten kisojen lisäksi. Syntyisi tavallaan kilpailua järjestämisoikeuksista ja aluekäsittelyssä päästäisiin todelliseen ja ehkä tasapuolisempaan jakotilanteeseen. Kilpailujen järjestämisosaaminen ei ainakaan vähenisi. Vastuuta seurojen nuorempien ikäluokkien edustajille voidaan samalla siirtää. Ensikauden ja seuraavien kausien arvokisojen hakuaika päättyy huhtikuun puolivälissä. Hallitus käsittelee hakemukset seuraavassa kokouksessaan 17.4. Kansallisen tason ja arvokisahakemukset siirtyvät liiton päätettäväksi. Hallitus päättää aluemestaruuskilpailut.

Suunnistavan Uudenmaan kalenteri ilmestyi 3000 kappaleen painoksena helmikuun lopulla. Sen ensimmäiset kappaleet jaettiin Go-expo messuilla maaliskuun alussa. Kalenteri on yhdistyksen näkyvin aikaansaannos ja varma kevään merkki. Julkaisu on toimintavuoden suunnitelman käsikirja -versio, jonka tarkoitus on linjata ja kertoa lukijoille kaikki olennainen alueen toiminnasta. Puolet 40-sivuisesta julkaisusta käsittelee harrastesuunnistusta ja sen kuntorastikalenteria. Siitä löytyvät jälleen myös hallituksen ja seurojen yhteystiedot sekä nuorisosuunnistuksen, valmennuksen ja kilpailutoiminnan ydinasiat.

Alueen hallitus on pitänyt alkuvuonna kaksi kokousta. Mitään merkittäviä päätöksiä emme ole joutuneet tekemään. Toimintasuunnitelma on toteutunut ja tarkentunut. Toisessa kokouksessa 6.3 keskityttiin viime vuoden toimintakertomukseen ja tilinpäätökseen eli asioihin, jotka käsitellään toimintasääntöjen mukaisesti alueen kevätkokouksessa Pirkkolassa torstaina 29.3. Näyttäisi siltä, ettei syyskokouksen hyväksymää tämän vuoden talousarvioita tarvitse tarkistaa. Nuorten olympiavalmentajan palkkaamiseen varattu 3-5000 euron osuus tulee riittämään. Tällä kertaa liiton kierros ajoittunee alueellemme syyskauteen. Kevätkokous antaa mahdollisuuden myös evästyksiin liiton kevätvaltuuston kokoukseen osallistuville 31.3.

Osallistuin 16.2 18,5 ha:n Sipoonkorven kansallispuiston käyttöä koskevaan hoito- ja käyttösuunnitelman HKS:n valmistelun aloitustilaisuuteen. ”Suunnitelmalla ohjataan kansallispuiston retkeily- ja muuta käyttöä sekä luonnon ja kulttuuriympäristön suojelua alueella tulevien 10-15 vuoden ajan. Käyttäjien kannalta suunnittelun keskeisiä asioita ovat muun muassa kulkuväylät puistoon, opasteet, retkeilyreittien ja palvelurakenteiden sijoittaminen sekä luontoarvojen turvaaminen” eli puiston kestävä käyttö.

Tilaisuudessa korostettiin paikallisten asukkaiden, yrittäjien, yhdistysten ja muiden sidosryhmien näkemysten ja tarpeiden keskeistä roolia HKS:n suunnittelussa. Vastaavia yleisötilaisuuksia, teemakohtaisia tapaamisia ja maastoretkiä kohteille luvattiin järjestää suunnittelun edetessä. Suunnittelun tueksi perustetaan myös yhteistyöryhmä, johon kutsutaan edustajat keskeisistä sidosryhmistä. Myös lausuntokierrokset kuuluvat suunnitteluprosessiin.

SSL:n harrastepäällikkö Heikki Liimatainen käytti myönteissävyisen suunnistajien yleispuheenvuoron, jossa suunnistuksen ja suunnistajien tarpeet tuotiin esiin. SV:n Risto Säynäväjärvi tuki Heikin näkemyksiä omassa puheenvuorossaan. Suunnistajat kunnioittavat alueen kaikkia luontoarvoja, kuten ovat vuosikymmeniä alueella tehneet.

Tilaisuudesta jäi ainakin minulle hyvin myönteinen yleisvaikutelma. Mielestäni alueen karttaoikeuden haltijaseurat, Pihkaniskat, Sibbo-Vargarna ja Mesikämmenet ovat avainasemassa niin yhteistyöryhmässä kuin lausuntojen antajina. SU:n roolin näen ennen muuta suunnistajien etuja koordinoivana ja tukevana.

Toivotan seurojen edustajat tervetulleiksi kevätkokoukseemme ja noutamaan samalla Suunnistavan Uusimaan oravakantiset kalenterit.

Vesa Tervo

SU:n puheenjohtaja