Syyskokouksen linjauksia

Written by webmaster on . Posted in Puheenjohtajan palsta

Suunnistavan Uudenmaan sääntömääräinen syyskokous kokosi runsaat 20 seurojen edustajaa tiistaina 6.11 Pirkkolaan päättämään tulevan suunnistusvuoden 2013 asioista. Raisun Kasperi Launis huolehti reilun parituntisen, jämäkästi johdetun sekä hyvähenkisen kokouksen puheenjohtajuudesta. Kokous hyväksyi hallituksen valmistelemat toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä valitsi erovuoroiset hallituksen jäsenet jatkamaan tehtävissään seuraavat kaksi vuotta. Hallitus sai siten seurojen luottamuksen. Koulutusohjaajan tehtävä jäi tälläkin kertaa täyttämättä. Toiminta-alue hoidetaan jatkossakin kilpailu- ja nuoriso-ohjaajien oto -tehtävänä.

Hallitus pystyi tällä kertaa esittämään lähes täydellisen toimintasuunnitelman. Vain pienet tapahtumien aikatauluihin liittyvät asiat jäivät hallituksen myöhemmin päätettäviksi. Nuorisosuunnistuksen AOK:n ja AOV:n järjestäjät ja ajankohdat ovat selvillä. Kultainen kompassi cupin osakilpailut päätetään myöhemmin. Tänä vuonna ensi kertaa järjestetyt ja onnistuneet Kultainen kompassi –leirit saavat jatkoa. Cupin finaali on myönnetty Tuusulan Voima -Veikkojen vastuulle 15.9. Alue nimeää aluecupin perustein ainakin kaksi joukkuetta valtakunnalliseen finaaliin ja tukee myös seurojen kokoamien lisäjoukkueiden osallistumista. Kotikenttäetu on puollellamme.

Harrastesuunnistuksen toiminta-alueen merkittävimmät muutokset koskevat aluekalenterin valmistusaikataulua sekä kuntorastien opastusjärjestelmää. Kuntosuunnistuskalenteri kootaan seuroissa marras-joulukuussa ja tiedot toimitetaan vuoden loppuun mennessä harrasteohjaajalle. Metsähallitus hyväksyy keskitetysti omien suojelualueidensa kuntosuunnistuskäytön tammikuussa. Kalenterin painettu versio valmistuu 22.2.2013, jolloin se julkaistaan myös nettisivuillamme. Nettikalenterin tulevat myös rastipaikkojen karttalinkit opastuksen parantamiseksi. Syyskokous päätti myös tukea aluevalmennettavien veloituksetonta osallistumisoikeutta kaikille kuntorasteille.

Kilpailu-toiminta-alueella kaikkien perinteisten aluemestaruuskilpailujen järjestäjät ovat selvillä, kuten jo puheenjohtajan tiedotteissa 3 ja 4 kerroin. Ilahduttavasti myös hiihtosuunnistuksen am – sprintin ja – parisprintin järjestäjä on löytymässä. Mestaruudet ratkotaan siten peräti 10 eri tapahtumassa. Pitkän ja viestin am-kisa ajoittuu samaan viikonloppuun, jolloin veteraanien MM:t päättyvät Italiassa. Löydämmekö tähän vaihtoehtoisen ajankohdan? Kilpailuohjaaja lähettää henkilökohtaisten aluemestaruuskilpailujen sarjajaon ja ohjeet seuroille lähiaikoina. Ohjeet julkaistaan myös aluekalenterissa. Merkittävä muutos on, että järjestävä seura voi ensi vuonna niin halutessaan ottaa vastaan mattimyöhäisten jälki-ilmoittautumisia myös mestaruuskilpailuihin ilman maksukorotuksia.

Uudenmaan kalenteri sisältää 17 kansallisen tai korkeamman tason kilpailua kesäkautena. Kun mukaan luetaan FSO:n OK Raaseborgin Vårtävling huhtikuussa ja SV:n Husqvarna -kisa elokuussa päästään ”normaaliin” noin 20 kilpailun määrään. SM-tasoa edustavat HyRa:lle myönnetyt pyöräsuunnistuksen sprintin ja pitkän matkan mestaruustaistot 20. -21.8.2013.

Syyskokous keskusteli myös liiton hallituksen päättämästä SM-viestien ryhmä 2:n sarjajaosta. Sarjajako sai yleisen hyväksynnän, mutta aluemestaruusviesteihin esitettiin lisättäväksi sarja H/D215, joka hyväksyttiin yksimielisesti.

Alueen koulutuskalenteri sisältää peräti yhdeksän tapahtumaa. Kalenterista löytyvät ratamestarikoulut ja – seminaari sekä -jatkokoulutukset, lasten ja nuorten kilpailujen järjestäjäkoulutus, OCAD-, reittihärveli- ja kartoituskurssit sekä tutustuminen myös karttapullauttimeen.

 

Edunvalvonta toiminta-alueen haluttiin lisätä maininta alueen kolmen valtuutetun osallistumisesta liiton kevät- ja syysvaltuustojen kokouksiin sekä liiton hallituksen varajäsenen läsnäolot hallituksen lähes kaikissa kokouksissa. Osallistumiset liiton eri työryhmiin haluttiin myös kirjata suunnitelmaan. Hallitus valmistautuu osallistumaan lisäksi Suomen Riistakeskuksen johtamiin eri riistaeläinten hoitosuunnitelmia koskeviin projekteihin, jotka jatkunevat hirvikannan hoitosuunnitelman valmistumisen jälkeen. Jäsenseurojen toimintaa tukevia erillisiä sidosryhmätilaisuuksia valmistaudutaan järjestämään seurojen esitysten pohjalta. Suunnistajien ja suunnistuksen edunvalvonta kuluu ensisijaisesti jokaisen seuran tehtäviin omassa toimintaympäristössään.

 

Ensi vuoden talousarvio laadittiin merkittävän alajäämäiseksi. Edellisinä lihavina vuosina kasvatettuja säästöjä joudutaan tulevina laihoina vuosina syömään. Tulot, jotka kertyvät pääosin kilpailijamaksuista supistuvat merkittävästi kolmannekseen, koska Jukoloiden ja Fin5:n kaltaisia massatapahtumia ei alueella järjestetä. Kansallisten, kansainvälisten ja SM-kilpailujen kilpailumaksut pidetään 3 %:ssa. Sen sijaan aluemestaruuskilpailujen kilpailijamaksut laajennettiin kattamaan sprintin, keskimatkan, pitkän matkan ja viestin kilpailut, mutta prosentti pudotettiin samalla kahteen. Menoja supistettiin ”juustohöylämäisesti” kaikilta toiminta-alueilta.

 

Kaiken kaikkiaan tulevan toimintavuoden keskeisiä tavoitteita ovat nuorten olympiavalmentajan johtaman valmennusyhteistyön sekä jatkuvuuden kehittäminen, am- ja nuorten kilpailujen järjestäjien tasapuolinen sopiminen, tarvelähtöisten koulutustapahtuminen järjestäminen sekä yleinen laadun ylläpito ja parantaminen.

Myös vastuuhenkilöiden vaihtuvuuden edistäminen on kirjattu toimintasuunnitelmaan. Tällä tarkoitetaan muun muassa sitä, että hallituksen erovuoroisten jäsenten tilalle valittaisiin vuorollaan uusia henkilöitä tuomaan uusia näkemyksiä ja dynamiikkaa alueen toimintaan. Ansioituneet entiset jäsenet voivat jatkaa arvokasta työtään suunnistuksen parissa lajin muilla alueilla ja seuratoiminnassa.

Suunnistuksen toimintavuosi 2012 lähestyy loppuaan. Sitä ennen on vielä edessä liiton perinteiset Rastitreffit sekä syysliittovaltuuston kokous, jotka järjestetään tulevana viikonloppuna ensi kesän MM-maisemissa Vuokatissa. Rastitreffien teema on tällä kertaa seurojen kansainvälinen yhteistyö sekä suunnistusmatkailu. Vuoden parhaat palkitaan illan gaalassa. Syysvaltuusto päättää liiton toimintasuunnitelmasta ja taloudesta 2013 sekä valitsee liittohallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Suuria muutoksia ei MM-kisavuodeksi näytä olevan tulossa.

 

Liiton johto toteuttaa vielä perinteisen aluekierroksen heti Vuokatin tapahtumaviikonlopun jälkeen. Uusimaa on vuorossa jo tiistaina 20.11, jolloin kokoonnumme SLU-talolle klo 17.30. Paikalle on kutsuttu myös FSO Uusimaan jäsenseurat. Kutsun seurojen edustajat kuulemaan Mika Ilomäen, Anneli Miettisen, Petteri Palmin ja Heikki Liimataisen ajankohtaiset terveiset sekä sopimaan samalla pääkaupunkiseudun kuntosuunnistusten järjestelyt ensi kesää varten.

 

Lunta ja hiihtokelejä odotellessa

 

Vesa Tervo

SU:n puheenjohtaja