Rastitreffejä, liittovaltuustoa ja sarjajakoa

Written by webmaster on . Posted in Puheenjohtajan palsta

Päätin viime tiedotteeni toivomukseen ”lunta ja hiihtokelejä odotellessa”. Riittävästi lunta ja myös hiihtokelejä saatiinkin Antti-myrskyn myötä koko eteläiseen Suomeen talvisodan alkamisen 73-vuotismuistopäivänä 30.11. Edellytykset hiihdon harrastamiselle saatiin. Liikuntapaikkojen hoitajat voivat huolehtia lopusta eli laadukkaiden latujen kunnostuksesta ja ylläpidosta kaikkien kuntien alueella.

Kirjoittelen näitä rivejä Ylläsjärvellä Lapin rauhassa. Ylläksen ”pistekumpare” valoineen häämöttää horisontissa noin viiden kilometrin päässä. Pakkanen on tänään laskenut lähes sietorajalle 26 pakkasasteeseen. Kaamoksen sini hallitsi lähes pilvetöntä taivasta, kun hiihtelin rauhallisesti kolmikymppisen. Monet tutunnäköisiin seura-asuihin pukeutuneet kanssahiihtäjät kansoittivat erinomaiseen kuntoon saatetut baanat. Seurojen hiihtoleirit näyttävät tänäkin vuonna ajoittuvat perinteisesti Itsenäisyyspäivä-viikolle. Osa hiihtävästä suunnistajaporukasta on samaan aikaan ollut ensilumen hiihtorasteilla Saariselällä.

Suunnistusliiton kauden päättävät Rastitreffit pidettiin 17.11 ensi kesän MM-maisemissa Vuokatissa. Teemana oli tällä kertaa seurojen kansainvälinen yhteistyö sekä suunnistusmatkailu. Alustuksina kuultiin SK Vuoksen, Kankaanpään Suunnistajien sekä Lahden Suunnistajat -37:n sekä kokeneen suunnistusmatkajärjestäjä Tero Heikkilän mielenkiintoiset esitykset. Esimerkkiseurojen kansainvälisen toiminnan lähtökohdat poikkesivat hieman toisistaan. Haluttiin joko valmennusyhteistyötä ja sen yhteydessä tapahtuvaa nuorten kasvattamista kansainvälisyyteen, suunnistuskoulutusta ja tietotaidon vaihtoa maakunnallisella tasolla taikka ystävyyskaupunkitoiminnan ohessa tapahtuvaa valmennus- ja kilpailutoiminnan vaihtoa. Kotimaan seurojen kansainvälisten vahvennusten rekrytointia ja käyttöä edustusjoukkueissa korkeintaan sivuttiin. Aiheen syvällisempi tarkastelu ja keskustelu jäi vajaaksi.

Alustuksia kuunnellessa mieleeni nousi päällimmäisenä kaksi kysymystä; mitä kansainvälisen yhteistyön käynnistämiseen ja ylläpitoon tarvitaan ja miten paljon voimavaroja toiminta vie seuran perustehtävästä sekä mikä osuus tai rooli suunnistusseuralla on nuorten kansainvälisyyskasvatuksessa? Yhteistyö täytynee hyväksyä ja kirjata seuran strategiaan tai tehtäviin ja löytää sille innostunut koordinaattori, joka huolehtii toiminnan käytännön toteutuksesta riittävin rahoitusresurssein. Muutaman kymmenen nuoren suunnistajan vienti vaikkapa viikoksi Italiaan ystävyysseuran vieraaksi tai vastavierailun isännöinti kotiseudulla vaatii melkoista panostusta molemmilta osapuolilta. Suunnistusseuran osuus nuorten kansainvälisyyskasvatukseta muodostaa vain pienen osuuden kokonaisuudesta. Koti, koulu ja kotikunnan muut nuorisojärjestöt laajasti ymmärrettynä lienevät ainakin muita toimijoita. Nuorten valmennuslähtöinen ja kansainvälisiin maastotyyppeihin perehdyttävä perusajatus olisi ehkä hyväksyttävin lähtökohta. Toiminta on oltava mahdollisimman tasapuolista ja osapuolten panos ja tuotos -suhteen tasapainossa. Suomalaisen suunnistuksen strategiaan 2011-15 kansainvälisyys on kirjattu:” Suomi on aktiivinen vaikuttaja kansainvälisessä suunnistusyhteisössä valitsemillaan osa- alueilla.” Minkä osa-alueen oma seurasi valitsee?

Rastitreffiseminaarissa kuultiin myös IOF:n hallituksen jäsenen Timo Ritakallion alustus kansainvälisen suunnistusliiton toiminnasta. IOF:n toimisto on monelle yllätykseksi Suomessa, SLU-talossa Helsingissä. Suomella on IOF:n viidessä työryhmässä peräti neljän eli suunnistus-, hiihtosuunnistus-, tarkkuussuunnistus- ja lääketieteellisen ryhmän puheenjohtajuus sekä lisäksi kolmen jäsenyys. Suunnistusstrategia on kansainvälisyys-osa-alueella toteutunut siten täysimääräisesti.

Illan rastitreffigaalassa vuoden parhaat palkittiin perinteen mukaisesti. Alueellemme kohdistui tänä vuonna kaksi merkittävää kunnianosoitusta, kun suunnistuksen PR-tapahtumana palkittiin Pihkaniskojen ja Keravan Urheilijoiden järjestämä mainio ja erinomaisesti onnistunut Valio-Jukola ja vuoden suunnistushenkilönä Lynxin Timo Ritakallio. Reimo Uljaksen viime vuoden vastaava palkitseminen sai jatkoa.

Liittovaltuusto päätti seuraavan aamupäivän syyskokouksessaan mukavan ja herättävän ”rinttirykäisyn” jälkeen liiton toimintasuunnitelmasta ja taloudesta vuodelle 2013 sekä valitsi liittohallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Vuokatin MM-kisat hallitsevat luonnollisesti ensi toimintavuotta. Liiton budjetti kasvaa noin 4% 2,55 miljoonaan euroon. Uudelleen ohjelmaan otettu huippuliiga on osasyy budjetin kasvuun. Liigan avaus, EsSun eSprint 20.4 ja kolmas osakilpailu, HiKin Prisma-rastit 9.5 järjestetään meidän alueella. Hallituksen erovuoroiset jäsenet saivat yksimielisen mandaatin kahden vuoden jatkokaudelle. Alueen seurojen edustajat Hannu Kottonen(Lynx) jatkaa varapuheenjohtajana ja Jorma Helin(Jyry) hallituksen varajäsenenä.

Liiton hallituksen jo päättämä ja ensi vuoden alusta käyttöönotettava SM-viestien ryhmä 2:n sarjajako nousi keskusteluaiheeksi myös liiton aluekierroksella. Pitääkö sarjajako olla parillisiin vai parittomiin satakymmeniin perustuva? Kilpaillaanko jatkossakin oman ikäluokan edustajien kanssa vaiko kohdataanko maastossa joku selvästi nuorempi tai vanhempi kaveri? Tavoitteena olleet joukkueiden määrän lisäykset ja kilpailujen yllätyksellisyys sekä ratkaisujen vaikeampi ennustettavuus ainakin toteutunevat. Keskustelu asiasta jatkuu ja hallitus voi vielä tarkistaa päätöstään, mutta vanhimman sarjan lisäys esimerkiksi H/D210 lienee jo selvää. Kädenväännössä viestikilpailujen perimmäinen tarkoitus, seurajoukkueiden kamppailu mestaruuksista, on syytä pitää mielessä.

Liittokierros tarjosi mahdollisuuden myös pääkaupunkiseudun ensi kesän kuntosuunnistusten järjestelyjen sopimiseen. Mahdollisuus hyödynnettiin kiitettävällä tavalla.

Luistavia latuja ja innostavaa Itsenäisyyspäivää

 

Vesa Tervo

SU:n puheenjohtaja